Fra dropout til kjemiingeniør

Karim Daniel Horsberg (27) hoppet av videregående og fikk aldri vitnemål. Nå studerer han ved Høgskolen i Oslo.

– Etter hvert som tiden gikk fant jeg ut at jeg ville bli pilot. Men uten vitnemål var det en fjern drøm. Jeg forsøkte først å fullføre videregående på egenhånd, men det gikk ikke så bra. Derfor måtte jeg tilbake til skolebenken.

Fullførte vgs som privatist

Våren 2013 begynte Karim på Sonans i Oslo. 

– Jeg manglet fem fag fra videregående, pluss at jeg trengte å forbedre karakteren i en del fag. I tillegg måtte jeg ta realfagsmatte og fysikk.

Selv om 27-åringen hadde en drøm om å bli pilot, var det med blandede følelser at han satte seg på skolebenken igjen. I dag er han overlykkelig over valget han tok. Blant annet har han forbedret karakteren i naturfag.

– Jeg hadde 3 fra før, men fikk en 6-er. Det er jeg utrolig fornøyd med.

Portrettbilde av Karim Daniel Horsberg

Fikk 6 i kjemi

Etter hvert som Karim tok fag på Sonans, endret fremtidsplanene seg. Han ville ikke lenger bli pilot.

– Jeg la fra meg pilotdrømmen på grunn av jobbmarkedet. Overraskende nok ble jeg veldig interessert i realfag da jeg gikk på Sonans. Det var jeg overhodet ikke interessert i på videregående, forteller han.

Karim mener de engasjerende lærerne på Sonans var hovedgrunnen til at fag som fysikk, biologi og matte plutselig ble så interessante. Den eksamensrettede undervisningen gav ham også en god mestringsfølelse.

– Kjemi ble favorittfaget. Læreren var veldig flink til å forklare. Faktisk så flink at selv jeg som ikke hadde hatt kjemi før, endte opp med en6-er, sier han mens han trekker på smilebåndet.

Fra Sonans til høgskole

Nå studerer Karim på Høgskolen i Oslo og Akershus for å bli kjemiingeniør. I tillegg tar han noen emner i kjemi på universitetet. Selv om Karim har kommet inn på høyere utdanning, tenker han ofte tilbake til tiden på Sonans.

Karim blir alvorlig.

– Som dropout fikk jeg hjelp på Sonans hele veien frem til jeg kom inn på kjemiingeniør-studiet. Det kommer jeg aldri til å glemme.

Karims råd for å lykkes

Karim har ett godt råd til alle som vurderer å ta fag som privatist.

– Det er mye bedre å følge undervisningen ved en skole enn å lese til privatisteksamen på egen hånd. Du får bedre struktur på studiene og har alltid noen du kan spørre om hjelp. Jeg hadde i hvert fall ikke kontroll da jeg forsøkte å ta fag alene. Jeg trengte fellesskapet for å fullføre vitnemålet og bli noe her i livet, avslutter han.

Vil du ha råd og hjelp til å finne den rette veien for deg? Ta kontakt med en av rådgiverne våre i dag!

Bestill gratis rådgivning

Karakterkalkulator

Skriv ny kommentar